יום שלישי, 21 במאי 2013

Data Visualization


התרגום לעברית של המושג Data Visualization יכול להיות : ייצוג חזותי של נתונים מתוך מידע המפוזר באופן סכמטי וכולל תכונות או משתנים ליחידות של מידע! קצת מסובך.




קל יהיה לדמיין את נתונים כערמה של לבני לגו, שהשלב ראשון הוא למיין את הלבנים לפי צבעים, אחר כך לסדר בערימות והשלב האחרון הוא יצוג הנתונים הראשונים בגרף עמודות מסודר מנמוך לגבוה.
ומה למדנו מזה? יש יותר לבנים אדומות מכתומות, לא ראיתי את זה בערימה הראשונית וגם לא אחרי המיון
"יצוג חזותי של נתונים" ככלי התומך במידע כמותי ובא לידי ביטוי בעזרת סט כלים: נקודות, קוים, צבעים, גרפים וטקסט. ייצוג חזותי המידע מוצג בצורה סכמטית הכולל תכונות ומשתנים עבור יחידות המידע.



  

יום ראשון, 12 במאי 2013

סוגי אינפוגרפיקה

אינפוגרפיקה סטטית

אינפוגרפיקה סטטית מכילה מידע קבוע בדרך כלל והאינטראקציה עם משתמש מורכבת מצפייה וקריאה. פלט תצוגה הוא תמונה ופורמט זה עובד הכי טוב כסיפור. מידע חזותי סטטי מעטר כתבות בעיתונות המודפסת והמקוונת תוך שימוש בצילומים, איורים תרשימים וטקסט. בנוסף ניתן להשתמש באינפוגרפיקה בדוחות לשימוש פנימי, כגון דוח מכירות, דוח ביצועים, מבנה תיקי השקעות ועוד. לפעמים הנתונים הגולמיים רבים כל כך וקשה לעבור על הכול, תקציר מנהלים בן 30 עמודים גם הוא אינו מספק על מנת לדלות את המידע הרלוונטי ולהפיק תובנות כך שמידע חזותי המאופיין היטב, עשוי לתפור את הבעיה.

המשבר הבנקאי של 2008 כספינה טובעת

אינפוגרפיקה דינאמית

בדומה לאינפוגרפיקה סטטית, מידע קבוע בדרך כלל,האינטראקציה עם המשתמש מורכבת מצפייה, האזנה אם יש קריינות, וקריאה. פלט תצוגה מונפש, או בתנועה. 

אינפוגרפיקה אינטראקטיבית

אינפוגרפיקה לא פסיבית, מחייבת פעולה מצד המשתמש. יכולה להיות קבועה או דינאמית על ידי הזנת מידע או חיפוש. אינטראקציה עם משתמש מורכבת מלחיצה, מחיפוש נתונים ספציפיים, באופן פעיל בעיצוב התוכן המוצג ובחירה. 

יום חמישי, 9 במאי 2013

מה זאת אינפוגרפיקה טובה

על מנת ליצור אינפוגרפיקה טובה 

ישנם שלושה אלמנטים מרכזיים שעליהם יש לשמור: 
מראה האינפוגרפיקה:  ואיך לגרום לקהל להמשך לעבודה ולתוכן. בשנת 2010 אריק שמיט, מנכ"ל גוגל, אמר שכיום תוך יומיים מייצרים כמות מידע השווה למידע משחר האנושות ועד 2003. האנושות מייצרת וצורכת מידע  בקצב הולך וגובר. כתוצאה מזה יש למשוך את תשומת הלב של האנשים למידע אשר רוצים להציג, בתקופה של פירסום תמונות וסטטוסים בפייסבוק קיים הצורך להבליט את המידע החיוני שרוצים להציג.
רצוי להציג מידע ותובנות אשר אנשים אוהבים או בצורה שאנשים אוהבים. כמו שסטיב ג'ובס, עליו השלום אמר, עיצוב טוב הוא לא רק המראה של החפץ, או במקרה זה המידע, אלא לגרום לקהל לתגובה רגשית.

הבנה תפיסתית: ויזואליזציה בסיסית יכולה לגרום לתפיסה מהירה של תוכן על ידי שימוש בתבניות מוכרות, טרנדים וקישורים בין הנתונים. ישנם סוגים שונים של למידה או תפיסה המתאימים לבני האדם: למידה בשמיעה, למידה חושית סנסורית ולמידה ויזואלית. בהינתן שמרבית האנשים צורכים מידע ויזואלי הערך של הויזואליה רק עולה.

מיקוד הזיכרון:  שימור האינפוגרפיקה בזיכרון, המדיה המקוונת גרמה להזדמנוית מרובות של שימוש מגוון לצריכת חדשות, לדוגמא, על ידי שימוש בסרטי וידאו ותמונות מצחיקות. למוח האנושי נטיה לשכוח מידע מהר, הקישור בין מידע ויזואלי למידע מאריך את משך המידע בזיכרון.

from the book: infographics and the power of storytelling
לפי התרשים ישנם שלושה סוגי פירסומים: אקדמי, שיווקי וטקסטואלי כשהכוונה היא לעיתונות, אינטרנט ומדיה מודפסת ( דוחות שנתיים, דוחות מידענים וכד'). לכל סוג פרסום משקל אחר במשולש האלמנטים כך שפרסום אקדמי ישים דגש על הבנה תפיסתית ופחות על מראה ופרסום שיווקי ישים דגש רב על המראה ופחות על הבנה.
   

אומנות דחיסת המידע - כנס טלדן 2013

העולם שמסביבנו משתנה. עידן המידע שינה מן היסוד את הדרך בה אנחנו חושבים ומתקשרים. אנחנו נמצאים כעת בתרבות משגשגת של למידה ושיתוף וחלק גדול מזה הוא ב"הנחיית" המדיה החברתית. זרם זה של מידע נצרך ומעובד ומחייב שיטות חדשות של תקשורת. האינפוגרפיקה נמצאת בחזית דרך חדשה של חשיבה. ויזואליזציה של מידע מאפשרת לנו לקבל תובנות והבנה במהירות וביעילות, תוך ניצול את כוח העיבוד המדהים של מערכת הראיה ההאנושית. הגישה לרתום כוח זה הוא הכרחי על מנת לנווט בין כמויות עצומות של נתונים ומידע.


מה זה בכלל אינפוגרפיקה?


  • אינפוגרפיקה היא שם כללי להמחשה חזותית של מידע, באמצעות איורים, תרשימים, תצלומים, אנימציה ועוד.
  • במקרים רבים ילוו האלמנטים הגרפיים בהסברים טקסטואליים. תמונה אחת שווה אלף מילים.
  • האינפוגרפיקה משמשת להמחשת תהליכים, אירועים, אופן הפעולה של מנגנונים שונים, מידע עסקי ועוד.  (וויקיפדיה)
  • האינפוגרפיקה באה להקל על הקורא המסכן מעומס מידע  ולהגן עליו מטקסט מאיים. כמות הטקסטים אדירה והנטיה של הכותבים כיום היא להרחיב יותר.
דוגמא להמחשת תהליך הכנת לזניה

זה לא התחיל היום...


האינפוגרפיקה הראשונה היא מלפני כ-30,000 שנים בדוגמא למטה היא ממערת שאבו אשר בדרום צרפת. שציורי הקיר שימשו את המציירים ככלי להעברת מידע, הבעת משאלות ובקשות לציד מוצלח. ציורים אחרים מנציחים אירועים יוצאי דופן, כמו טקס כניסה לבגרות או טקס שבו רופא אליל רוקד על מנת להוריד גשם. אולי זוהי דוגמא של קיר מפייסבוק פרה-היסטורי... הבעת משאלות וסטטוסים של ציד.



Quipo

כאשר פרנסיסקו פיזארו וקומץ כובשים ספרדים נחתו 1532 על חופי פרו הם גילו מין חשבונית מיוחדת שהיוותה כלי עיקרי של בני האינקה. הקיפו לא היתה שפה בתווים או בטקסט אלה שימוש באמצעים ויזואליים להמחשת עינינים חברתיים, כלכליים, צבאיים והיסטורים. שיטה שהיתה קיימת עוד במאה ה-13 בפיתוח טרום אינקה. בעיקרון, הקיפו מורכב מחוט עבה שאחיו מחוברים חבלים דקים. העמדות של קשרים על החבלים מצביאים על כמויות בדרך של  מערכת ספירה עשרונית. ככל שהקשר על החבל גבוה כך גם ערכו. למערכת החבלים צבעים שונים על פי הנושא שאליו ישמו. ירוק שימוש להמחשת גידולים, כחול שירת מינרלים: כסף וזהב, אדום עבור איכרים חיילים עובדי ציבור.

Napoleon march to Moscow


זהו כנראה הגרף סטטיסטי הטוב ביותר שאי פעם צויר, מפה זו נעשתה על ידי שארל ג'וזף מינארד, פורסמה בשנת 1869, והיא מתארת ​​את ההפסדים שנגרמו צבא לנפוליאון במסע הרוסי משנת 1812. הגרף מציג מספר משתנים בתמונה אחד דו- מימדית:
  • גודלו של הצבא- מתן ייצוג חזותי חזק של סבל אנושי מסע שהתחיל ב כ-422,000 חיילים ונגמר בכ-10,000.
  • הירידה הפתאומית בגודלו של הצבא במעבר בנהר ברזינה בשלב הנסיגה
  • גיאוגרפית, הצגת קורדינטות, קווי אורך ורוחב כפי שהצבא עבר
  • כיוון תנועת הצבא, בדרך למסקווה ובנסיגה ונקודות הפיצול ביו היחידות
  • מיקום הצבא ביחס לתאריכים מסוימים
  • טמפרטורה לאורך נתיב הנסיגה  


William Playfair's Atlas

תמונה זו לקוחה מהאטלס המדיני מסחרי שערך ווילאם פלייפר במאה ה-18. פלייפר היה מהנדס שעבר בעבודות שונות, בניהם גם כלכלן בתחום הפוליטי. באטלס הוא בוחן את הייבוא והייצוא של בריטניה למדינות שונות וממחיש את היחסים על ידי גרף קוי המראה את השוני במסחר לאורך זמן. ויליאם פלייפר, מייסד שיטות גרפיות של נתונים סטטיסטיים. פלייפר המציא ארבעה סוגים של דיאגרמות: גרף הקו ותרשים עמודות של נתונים כלכליים, תרשים העוגה וגרף המעגל, המשמש כדי להציג יחסי חלק-שלמים.

פלייפר היה מודע כיצד ומדוע היו תרשימים מכשירים יעילים להעברת נתונים. היתה לו אינטואיטיבית, הבנה פסיכולוגית של קריאת גרף ועוד רבים מרעיונותיו מתאימים לממצאי הניסוי בפסיכולוגיה המודרנית.
למתעמקים, קובץ נוסף בנושא


Isotype Method 
 מכונה גם "המערכת הבינלאומית לחינוך בעזרת תמונות טיפוגרפיות" , היתה שיטה להצגת עובדות בצורה ציורית. האלמנטים הבסיסיים שלה היו פיקטוגרמות, שהן תמונות פשוטות של אנשים או חפצים המסודרים גרפית כדי להמחיש ולהסביר נושאים חברתיים כלכליים לאנשים רגילים. שיטה זו אינה רק דרך להראות נתונים סטטיסטים אלה השפיע באופן משמעותי על שימוש בסמלים לשלטים ציבוריים, אולמות ספורט, מחשבים טלפונים והיווה חלוץ בהפיכת מידע טכני מסובך לצורות מובנות בקלות.



הכלל הראשון של התנועה, כמות גדולה של נתונים אינה מיוצגת על ידי פיקטוגרמה גדולה, אלה על ידי מספר פיקטוגרמות בהתאם לגודל. כמובן, אין שימוש בפרספקטיבה נכונה וזאת על מנת לשמור על בהירות המידע. הנחיה נוספת היא, תצורה פשוטה ושימוש בצבע. השיטה לא באה להחליף את המילים הכתובות אלא מהווה שפה הנילוות לשפה הכתובה.

אני התאהבתי בגישה של איזוטייפ וניתן למצא עוד חומר ויזואלי ותיאורטי רב באינטרנט


 Visualizing Social Facts: Otto Neurath’s ISOTYPE Project
ISOTYPE presenting social facts pictorally






יום ראשון, 5 במאי 2013

לקראת כנס טלדן 2013

בימים אלה אני מתכוננת להרצאה, בנושא אינפוגרפיקה, אשר תתקיים בכנס טלדן 2013.
ראיתי שלא אוכל לשלב את כל החומרים שיש ברשותי בנושא ובעצת חבר חכם, החלטתי לפתוח בלוג ובו ארחיב על הנושא.